Helyi nemzetiségek zenék és kultúrák bemutatkozása és népszerűsítése - Felsőnána

Helyi nemzetiségek zenék és kultúrák bemutatkozása és népszerűsítése - Felsőnána

A felsőnánai iskolások és az óvodások részére népviseleti ruhákat készítettünk, hogy egységesen mindenki népviseletben legyen címmel, amellyel az összetartozást és a kultúránkat erősítjük.

A felvonulás alatt, illetőleg a fellépések alatt az adott nemzetiségekre jellemző énekek, zenék szóltak, a menetben előre begyakorolt nemzetiségi dalokat énekeltek. A településen élő székely, magyar, német és roma fiatalok megismerkedhettek saját hagyományaikkal, így erősödött ehhez való kapcsolatuk. A program zárásakor az esti szüreti mulatság idején is a kultúrán felül a zene mint összetartó, közösségformáló erő volt a középpontban.

A helyi nemzetiségek zenék és kultúrák bemutatkozása, népszerűsítése programelem napi programjai:

- 13:00 Gyülekező a falu központjában. Azon fiatalok, akik szalaggal jelezték kapujukon, hogy népviseletbe öltöztek lovas kocsival kerültek szállításra a gyülekezési pontra.

- 13:15 A kisbíró köszöntése után - zeneszóval, szüreti dalokkal – a falu központjáról elindult a felvonulók menete az Ady utca, - első összekötő híd, - Dózsa utca útvonalon vissza a falu központi terére.

- 14:15 Felsőnánai Óvodások és Iskolások 30 perces, A Zombai Általános Iskola néptáncosai 30 perces, a Zombai Hagyományőrző egyesület 1 órás, az „Ifjú Szív” Német Tánccsoport 30 perces, míg a Zombai Virágszálak Roma Egyesület 45 perces műsort adott, amelyet a bírói pár és jegyzői pár is figyelemmel kísért. A szerepeket helyi vállalkozó kedvű fiatalok játszották, akik népviseleti ruhába is öltöztek.

Összegzésül elmondható, hogy a felvonulás, a fellépő csoportok énekükkel, zenés- tánccal kísért nemzetiségi dalaikkal - zenéjüket teljes mértékben bemutatták.

- 17:30 a folklór műsor zárása, amelyben a településmentor megköszöni a rendezvényen való részvételt.

- 20:00 szüreti mulatság vette kezdetét a Művelődési Ház udvarán. A szüreti mulatság alatt szintén nemzetiségi zenék szóltak, amely során a kikapcsolódni vágyó fiatalság még jobban megismerhette településünk zenei kultúráját. A zenés mulatság során a csőszlegények vigyázták a szőlőskosarat, amelyre a gyümölcsön kívül pereceket is aggattak, amit a program zárásakor 22:00 órakor elfogyasztottak.