Helyi szociális közétkeztetés és idősgondozási közszolgáltatások továbbfejlesztése workshop keretében - Kölesd

1.) Mivel a közétkeztetés és az idősgondozás az önkormányzat kötelezően ellátandó feladatai között szerepel, így a község vezetősége célul tűzte ki e szolgáltatás fejlesztését. Az idősek-napi programot láttuk megfelelő alkalomnak arra, hogy egy szakmai előadás keretében információval és kóstolóval kezdjük az idősebb korosztály számára az ismerkedést a közétkeztetés keretében kínálni tervezett új és egészségesebb ízekkel, ételekkel és azok fogyasztásának jelentőségével. 

Erre épülve szervezzük meg 2020 márciusában a második programelemet, amikor a polgármester, képviselőtestület, élelmezésvezető, konyhát működtető Kft ügyvezetője és szakértőnk részvételével konkrét tervet dolgoznak ki a fejlesztés gyakorlatba való átültetésének lehetőségeiről.

 

2.) Az első program során az élelmiszerek összetevőivel és azok élettani szerepével ismerkedhettek meg a jelenlévők. Ezt követően az étrend és az egyén életmódja közötti összefüggésekre világítottunk rá. Az időskorban kialakuló betegségek a hallgatóság számára nem voltak újkeletűek. Ezek megelőzésére, állapotjavításra is hangsúlyt fektettünk a workshop keretein belül. Az elméleti rész folytatásaként szót ejtettünk a helyes napi étkezési ritmusról. Az esetleges étvágytalanság okairól, és megszűntetéséről. Ezután a napi fogyasztásra szánt élelmiszerek, korszerű alapanyagok táplálkozásban betöltött szerepéről, és a folyadékfogyasztás egyenletességének fontosságáról, a kiszáradt állapot elkerüléséről, valamint a kerülendő élelmiszerek és élvezeti cikkekről volt szó. Az elméleti rész szemléltetéséhez interaktív eszközökön ábrák kerültek kivetítésre a témával kapcsolatosan.

Felhívtuk a résztvevők figyelmét, hogy az egészséges életmód kialakításához mire szükséges figyelniük, illetve megismertettük velük, hogy a közétkeztetést milyen szempontok alapján akarjuk fejleszteni. Fontos volt, hogy ők is lássák, hogy miért akarjuk a közétkezést egészségesebbé tenni. A program során megkérdeztük a résztvevőket, elsősorban azokat, akik már igénybe vették a szolgáltatást, hogy milyen fejlesztésekkel egészítenék ki a közétkeztetés szolgáltatást. Többen jelezték, hogy az ételek fűszerezésén és édességén szeretnék, ha javítanának a szakemberek. Az élelmezésügyi szakemberek feljegyzetelték az észrevételt, és kijelentették, hogy a jövőben jobban fognak erre figyelni. További javaslatként érkezett, hogy az alapanyagokat helyi termelőktől szerezzék be, ezzel támogatva a környék gazdasági embereit.

A következő részben gyakorlati tevékenységként korszerű alapanyagokból készített salátákat állítottunk össze, a komplettálás követelményeit szem előtt tartva, bemutatva, hogy milyen minőségi fejlesztést terveznek a szakemberek.

A programmal a célunk volt, hogy minél több célcsoport személy megismerje a közétkeztetési fejlesztésünket és igénybe vegyék szolgáltatásunkat.