"Kapcsoltam" - helyi közösság erősítő program a HEEFT alapján - Kéty

A szakmai program részeként egy olyan előadó került meghívásra, aki a fotográfia alapjairól beszélt, és azzal ismertette meg a résztvevőket. Fontos, hogy sok olyan fiatal is van a településen, akik aktívan használják a közösségi médiát, annak megosztási funkcióit és sok fényképet is készítenek. Ennek keretében a projekt során egy olyan előadó került meghívásra, akinek feladata volt, hogy bemutassa a fotózással kapcsolatos alapokat, annak érdekében, hogy a résztvevők jobban, magabiztosabban és tudatosabb szemmel tudják használni a fényképezőgépüket vagy éppen a telefonjuk kameráját.

Ennek a bemutatásnak nem titkolt célja volt, hogy a teleülésen szeretnénk szervezni egy olyan fotóversenyt, aminek témája a település maga. Ennek keretében a résztvevők nem csak a megszerzett tudást tudják hasznosítani, de a települési tematikájú fotóverseny révén a közösségi kohézió is növekszik, hiszen ki kell menniük a településre, és ott kiválasztani olyan helyeket, témákat és kompozíciókat, melyek számukra érdekesek.

A fotózás bemutatásával kapcsolatban az  alábbi terülteket érintette az előadó:

  •  
  •  
  • Rekesz, blende, rekeszérték
  •  
  •  
  • Optikai zoom
  • Digitális zoom

A jól exponált kép elkészítéséhez három paramétert kell megfelelően átgondoltan beállítani. Ezek közül kettő, a záridő (zársebesség) és a rekesz (blende), a filmes időkben is állítható volt. A digitális korszakban ehhez hozzájött az érzékenység (fényérzékenység ISO)állításának lehetősége is, mely régebben a befűzött film tulajdonsága volt és fényképezés közben nem volt mód az állítására.

Mindegyik paraméter állítása valamit rontani, vagy javítani fog a képen, viszont egy gyakorlott fotós tudja, hogy a kész képre az adott állítás milyen hatással lesz.