Sportágválasztó közösségi szabadidősport rendezvény - Kölesd

A megvalósuló projektelem célja olyan sportágak bemutatása, melyek a településen vagy nem érhetők el vagy olyan egészségügyi hatással rendelkeznek, melyek bemutatása fontos.

A szakmai program keretében Sági Ildikó és társa mutatott be Zumba gyakorlatokat. A zumba latin ritmusokra épülő tánc, amely kiváló fitnesz program. A mozdulatok az aerobik és a különböző tánclépésekből tevődnek össze. A zumba elengedhetetlen eleme a latin zene a salsa a merengue. Ezeknek a ritmusa és alaplépései illeszkednek egymáshoz. A mozgás köztudottan jótékony hatással van a mentálhigiénés egészségre, úgy mint például a depresszió, szorongás, alvásproblémák, stb. tüneteinek enyhítése, mozgás hatására a szerotoninszint emelkedésével. A zumba intenzitásának és változatosságának köszönhetően nem csak a kulturális kifejezőkészséget, hanem a fizikai és mentális egészséget is képes fejleszteni. A tánc egyben közösségi programok is: tartalmas és hasznos szabadidős tevékenységet jelölnek, segítik különösen e megkülönböztetett csoportot a társadalmi és közéletbe visszarázódni, integrálódni.

A zumba kialakulása Kolumbiához köthető, nevezetesen Cali városból indult a 1990-es évek közepén. Beto Perez, aerobik- és latintánc oktató nevéhez fűződik, aki otthon felejtette az aerobikedzésre összeállított zenéit, s ezeket latin zenékkel pótolva, improziválva tartotta meg élete első zumbaóráját. A zumba lényegében a véletlenül jött létre, amely nagy sikert aratott már az első órán a résztvevők között. A szó a zumbear igéből származik, amelynek jelentése gyorsan mozogni és szórakozni. Ez egy kolumbiai szleng kifejezés, de egyéb latin nyelveken partit, bulit jelent. Az összes latin ritmus felsorakozik a zumbában. A résztvevők szórakozva, könnyedén tanulhatják meg a salsa, merengue, cumbia, quebradita, reaggeton, calypso, bachata samba, axé, latin funk, flamenco és további táncok alaplépéseit. Mivel nincs összefüggő gyakorlatsor, ezért a koreográfiák száma végtelen, a lépéseket bármilyen módon lehet kombinálni, így a zuma soha sem válik unalmassá, egysíkúvá. A testre gyakorolt jóétkony hatásai alapján az izom tónusosabbá formálódik, ugyanakkor javul az állóképesség is. A zsírégetőhatás szintén nagyon lényeges, amely mellett az állóképesség feljesztése és tonizálás is megvalósul edzés közben.

A második szakmai program keretében Müller Zsófia elsőként előadást tartott az egészséges életmód és táplálkozás kapcsán. Az egészséges életmód kialakítása nem egyik napról a másikra megy, hanem egy folyamat eredményeként jön létre. E folyamatban több tényező is fontos szerepet játszik. Az egészséges életmód feltételeként általában 8 alapelvet szoktak említeni, melyek együttesen a testi-lelki harmónia megteremtését szolgálják. Testünk egészségi állapotát a legközvetlenebb módon a táplálkozással tudjuk befolyásolni. A táplálkozás célja a test karbantartása, és az egészség megőrzése. Ezért az ételek kiválasztásánál nem az étel finomsága, élvezetessége az elsődleges szempont, hanem az hogy mennyire szolgálja a test egészségét. A táplálkozásnak vannak szabályai, melyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni. Így például a gyümölcs-, zöldség- és gabonafogyasztásnak, a fűszerezésnek, az étel elkészítésének, az evés módjának és a folyadékfogyasztásnak is vannak szabályai.

Az előadást követően Müller Zsófia egy gyakorlati órát is tartott résztvevőknek, ahol aerobic és erősító gyakorlatokat végeztek.