Sportágválasztó közösségi szabadidősport rendezvény - Zomba

Sportágválasztó közösségi szabadidősport rendezvény - Zomba
  1. 8:30-9:00 Megnyitó és programismertető – Szűcs Sándor Polgármester Úr:

Eseményünk kapuit Szűcs Sándor Plgármester Úr köszöntő szavaival nyitottuk meg. Az üdvözlés mellett Polgármester Úr a nap programját is ismertette a megjelentekkel, majd jó szórakozást kívánt a naphoz.

  1. 9:00-10:00 Kosárlabda bajnokság a nevező csakapot részvételével

A program gerincét a kosárlabda adta. A sprortág kiválasztására azért esett a választás, mert a településen 2011-ben megépült sportcsarnok, ami nemzetközi méretű kosárlabda pályával rendelkezik, minden feltételt biztosítana egy versenysport jellegű kosárlabda csapat megszervezésére. Mivel az előző időszakban erre nem volt lehetőség, ezért ez a sportág a településen nem terjedt el. Jelen rendezvénnyel szerettük volna ezt a sportágat népszerűsíteni.

A megnyitót követően egy-egy zombai, szekszárdi és paksi leánycsapat részvételével körmérkörzéses bajnokságot szerveztünk. A jelentős számú nézőközönség kiváló hangulatot teremtett az izgalmas mérkőzéseken. A szekszárdi kislányok mindkét mérkőzésüket megnyerve, az első helyen végeztek.

  1. 10:00-11:00 Asztalitenisz bajnokság:

Egyik legfiatalabb olimpiai labdajáték, az asztalitenisz, a sportcsarnok tánctermében egész napos lehetőséget biztosított arra, hogy minden érdeklődő kipróbálhassa játéktudását. A reggeli induláskor Teleki Zsolt a Bonyhádi Vasas SC NBII-es asztalitenisz csapatának edzője, többszörös korábbi megyebajnok egy játékosával tartott bemutató mérkőzést. Ezt követően szinte egész nap megszakítás nélkül pattogott a labda. Látható volt, hogy tömegsportként még mindig népszerű ez a sportág. Vélhetően nemcsak az iskolában, hanem több családnál is megtalálhatóak a ping-pong asztalok. Itt díjazásra sem volt szükség, mert nélküle is jelentős presztizsű volt egy-egy szülő gyermek mérkőzés.

  1. 11:00-12:00 Szekszárdi Atomerőmű KSC NBI bemutató kosarazása válogatott játékosokkal:

Az egyébként is remek hangulat akkor hágott a tetőfokára, amikor megérkeztek a magyar kupagyőztes és NBI ezüstérmes női kosárlabda csapat, az Atomerőmű KSC Szekszárd játékosai. A mérkőzések szünetében négy női játékos (Studer Ágnes magyar válogatott, Bálint Réka, Vincze Nikolett és Studer Zsuzsanna), valamint Gulyás Róbert többszörös magyar válogatott élménybeszámoló keretében válaszolt a jelenlévők kérdéseire. A gyerekeket leginkább az érdekelte, hogy hány éves korukban kezdtek el sportolni, milyen élményeket köszönhetnek kizárólag a sportnak, és miért éppen a kosárlabda sportágat választották. A sportolók valamennyien hangsúlyozták, hogy elsősorban a mozgásigényük kielégítésére, szüleik ösztönzésére, és egy-egy neves sportoló példakép mintájára kezdtek el sportolni. Gulyás Róbert azt is elmondta, hogy az aktív versenysport befejezése után sem hagyott fel a rendszeres sportolással. Véleménye szerint a sport egészségmegtartó szerepe a legfontosabb, ezért ajánlja minél több verseny és szabadidősport kipróbálását. Az élménybeszámolókat követően a négy női kosaras a legkisebb résztvevőkből alakított csapatok tagjaként egy bemutató mérkőzésen vett részt. A mérkőzés végén a két csapat gyerektagjai ajándékcsomagot vehettek át a résztvevőktől. Természetesen mindenki a neves játékosokkal való fényképezést, és autogram osztást várta legjobban.

  1. 13:00-13:30 Kézilabda mérkőzés:

Ezt követően egy újabb olimpiai csapatsport, a kézilabda került bemutatásra. Tóth Károly a Magyar Kézilabda Szövetség szövetségi ellenőre és versenybírója röviden beszélt az utánpótlás létszámnövelésének fontosságáról. Kiemelte, hogy régebben Zombára virágzó kézilabdasport volt jellemző. Ma is működik a megyebajnokságban szereplő női csapat, de jelentős utánpótlásgondokkal küzd. Ez a mai mérkőzés is a sportág népszerűsítése érdekében szerveződött

  1. 13.30-14:00 Labdarúgó mérkőzés

A labdarúgás olimpiai sportág, de jó tömeg- és kiegészítősport is. A Zombai KSC 2018-as megyebajnokságban szereplő női csapata barátságos mérkőzést játszott az iskola fiú futballcsapata ellen. A fiúk a kisebb játéktudás és tapasztalat ellenére lelkes játékukkal megnyerték a mérkőzést.

  1. 14:00-15:00 Aerobic bemutató „Mozogjunk Együtt”:

A küzdőtéren az autogram osztás ideje alatt szünet volt a kosárlabdában. Ekkor először kb. 20 percben a sok embert megmozgató „Mozogjunk együtt” aerobik bemutató zajlott.

  1. 15:00-16:00 Kosárlabda – „Nagyok Kupája”

A következő összecsapás a Szekszárdi Férfi Kosárlabda SE fiú csapata és a zombai felső tagozatos tanulókból összeállt alkalmi csapat mérkőzése volt.A rendszeres edzés, és az összeszokott csapatmunkának köszönhetően ezt a küzdelmet az FKSE nyerte. Természetesen a megfelelő tisztelettel, és alázattal játszó fiatal csapat meggyőző fölénnyel nyert.

  1. 16:00-17:00 Zombai iskolából elballagpttak visszatérése a sportpályára:

A Zomba KSC női kézilabda csapatának régebbi és jelenlegi tagjai bemutató mérkőzés keretében vívtak döntetlenig tartó mérkőzést, a zömében saját lányaikból álló helyi iskola vegyes életkorú csapatával.